



## Workshop invitation: Public acceptance and communication of CCS

Date: 15. November 2023, 9:00 – 16:15 Place: Shell Global Solutions International B.V. Room: AO 01-20 Newton, building ETCA, floor 1 Address: Grasweg 39, 1031 HW Amsterdam, Netherlands Shell contact: Steve Oates

The workshop is a joint effort between two ACT 3 projects:

- ENSURE Effective monitoring of long-term site stability for transparent carbon capture and storage hazard assessment.
- SHARP Storage Stress history and reservoir pressure for improved quantification of CO2 storage containment risks.

The main purpose of this workshop is two-fold: 1) inform on results of a large-scale public CCS perception survey and economic experiment conducted in 5 countries (Norway, Germany, Netherlands, UK, Canada), and 2) get input for developing effective communication strategies around CO<sub>2</sub> sequestration for diverse target audiences in member countries.

**Register** <u>HERE</u> before November 1<sup>st</sup> (please email <u>bettina@norsar.no</u> if you experience problems)

Timeline		Торіс	Presenter
9:00-9:05	5 min	Welcome and safety	Steve Oates (Shell)
9:05-9:20	15 min	Introduction	Bettina Goertz-Allmann (NORSAR)
			& Elin Skurtveit (NGI)
9:20-9:30	10 min	Mentimeter	Daniela Kühn (NORSAR)
Public perception			
09:30-10:00	30 min	Public perception of CCS - Part I	Sven Anders (UoA)
10:00-10:30	30 min	Questions & Discussion	Sven Anders (UoA)
10:30-11:00	30 min	Coffee break	
Different perspectives on communication			
11:00-11:30	30 min	Best practice for communication and outreach of scientific results	Klaus Grosfeld (AWI)
11:30-12:00	30 min	Best ways to communicate from an industry perspective [TBC]	Shell communication team [TBC]
12:00-12:30	30 min	Effective communications towards policy makers [TBC]	Pauline Kruiver (KNMI)
12:30-13:00	30 min	NGOs and Research: Where Information Meets Action [TBC]	Hanna Biro (Bellona Europe)
13:00-14:00 60 min Lunch			
Public perception			
14:00-14:10	10 min	Mentimeter	Daniela Kühn (NORSAR)
14:10-14:50	40 min	Public perception of CCS - Part II	Sven Anders (UoA)
Panel discussion			
14:50-15:50	60 min	Panel discussion: Navigating the Communication Challenges: Bridging Science, Stakeholders, and Integrated Microseismic Monitoring for a Brighter Future	confirmed: Sven Anders, Pauline Kruiver, Hanna Biro, Stephen Harvey (moderator, Shell)
15:50-15:55	5 min	Closing remarks	Bettina Goertz-Allmann (NORSAR) & Elin Skurtveit (NGI)
15:55-16:15	20 min	Coffee break	
16:15-17:15	60 min	Closed project groups: Integrate outcomes of workshop in SHARP and ENSURE projects	Bettina Goertz-Allmann (NORSAR) & Elin Skurtveit (NGI)

## Tentative agenda:









The overall aim of SHARP Storage is to increase the accuracy of subsurface CO2 storage containment risk management through the improvement and integration of subsurface stress models, rock mechanical failure and seismicity observations.

The overarching ENSURE project goal is the progression of microseismic monitoring technologies to become not only a robust and cost-effective, but also a publicly accepted tool for seal integrity verification in large-scale CO<sub>2</sub> sequestration.

## Hotel suggestions:

Sir Adam Hotel, Overhoeksplein 7, Amsterdam, Noord-Holland, 1031 KS

Hotel ibis Amsterdam Zentrum, Stationsplein 49 1012 AB AMSTERDAM